Etkinlik

Eynesil Furkan-Der’de Kur’an Kıssaları Konuşuldu

Eynesil Furkan-Der’in Kur’an-î Kimliğin inşası amaçlı seminerlerinin beşincisi, Araştırmacı-yazar Şükrü Hüseyinoğlu’nun “Kur’an Kıssaları Bize Neyi Anlatıyor” adlı sunumu ve yoğun bir katılımla dernek salonunda gerçekleşti.

 
Program sunuculuğunu Canalp Kırtorun yaptı. Erdem Kavgacı hocanın Rahman Suresi’nden seçtiği ayetleri, mealleriyle birlikte okumasının ardından, Şükrü Hüseyinoğlu, kısa bir özgeçmişi okunarak kürsüye davet edildi.
 
Konuşmasına Kur’an kıssalarının Kehf Suresi 13. ayette belirtildiği üzere “gerçek, yaşanmış” olaylar olduğunu belirterek başlayan Hüseyinoğlu; bu kıssalar yaşanmamış tarihi birer örnektir diyen bir akım oluşmuştur, bu akımın batı paradigmasından etkilenen, İngiliz sömürgesi altında kalan yerlerde özellikle Hint alt kıtası ve Mısırda hayat bulmuş olması manidardır ve öncüleri Emin el Huli ve talebesi Halefullahtır dedi.
 
Kur’an’ın teoriden çok pratik kitabıdır diyen Hüseyinoğlu, Kur’an Kıssalarının yaşanan pratik hayata paralel olarak nazil olduğunu söyledi. Kur’an’daki ilk kıssanın “Bahçe Sahipleri” kıssası olduğunu belirten Şükrü Hüseyinoğlu; bu kıssanın yaşanmamış bir hikaye olmadığını, Müslümanın ahlakının inşasını ve her işimizde Allah’ı hesaba katmamız gerektiğini amaçladığını söyledi.
 
Konuşmasının bundan sonraki bölümünde Mekke ve Medine dönemleri kıssalarına değinen Hüseyinoğlu, Buruç suresini, Yusuf(as) kıssasını, Yunus(as) kıssasını Hz. Peygambere moral olması ve kimliğin inşası açısından örnek olarak verdi. Kıssaları okurken kendi hayatımızı gözönüne almalıyız diyen Hüseyinoğlu; örneğin Talut-Calut kıssasını günümüze taşıyacak olursak, gerek 28 şubat baskı  süreçlerinde, gerekse ılımlı, uzlaşmacı süreçlerde nasıl davrandığımızı ölçebiliriz dedi.
 
Şükrü Hüseyinoğlu konuşmasının kalan bölümlerinde özellikle peygamber kıssalarına yoğunlaştı ve Kur’an’daki bütün peygamber kıssalarından bahsetti.
 
Bu kıssalarda bütün peygamberlerin ortak özelliklerinin; kesin olarak cahili değerlerden, sisteminden ve yaşayışından ilkesel olarak kendi kimliklerini netleştirerek Allah’a hicret etmek, daveti toplumsallaştırmak, mesajı yumuşatmamak ancak yumuşak üslûp kullanmak, kesin olarak hakkı hakim kılmak için çalışmak, bu uğurda her türlü çabayı göstermek olduğunu söyledi.
 
Hüseyinoğlu son bölümde kıssası geçen peygamberlerden örnekler verdi. Hz. İbrahim’in putları devirmesi, Şuayip (as)’ın ekonomik sömürüye karşı çıkışı, ahlaki çözülmelere karşı Lût(as),kuşatılmışlığa karşı kendi gemimizi inşa için Nuh(as),Firavunun sarayında olmasına rağmen Allah’ın mesajını eğip bükmeden açıkça dile getiren Musa(as), kendisine yapılanlara karşı merhamet timsali Yusuf(as) ve balık sahibi Yunus(as).

 

Bütün bu kıssaların , müslümanın kimliğinin inşası için yaşanmış olayların aktarımı olduğunu söyleyen Hüseyinoğlu yaşanmamış olan olayların bizlere örnek olamayacağını ve hayatımıza aktarılmasının mümkün olmadığını belirterek sözlerine son verdi.. 
 
Program soru-cevap faslı ve 23 Mart cumartesi,(Ahmet Kalkan:İdeal İslâmi Duruş ve Halimiz) günkü programın duyurusuyla sona erdi..

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir




Enter Captcha Here :

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu