Etkinlik

Furkan-Der’de cevap arandı: “Biz Allah’tan Razı mıyız?

Hay-Der Başkanı Hakan Aksu, Giresun’un Eynesil ilçesinde faaliyet gösteren Furkan-Der’de “Biz Allah’tan razı mıyız?” konulu bir konferans gerçekleştirdi. Sunuculuğunu Canalp Kırtorun’un yaptığı program Halil Sofu’nun okuduğu Fecr Suresinden ayetlerle başladı. 

Yoğun ilgi gösterilen programda konuşan Hakan Aksu şu konulara değindi:

* Yapılan iyiliklere ve güzel davranışlara sağol, teşekkür ederim, Allah razı olsun gibi cümlelerle karşılık veririz. Hem nezaket, hem de dua olarak, Allah senden razı olsun demek daha doğrudur.

* Yapılan iyiliklere karşı “Allah’tan razı ol kardeşim” dersek, tuhaf bakışlarla biz Allah’tan nasıl razı oluruz veya biz nasıl Allah’tan razı olmayız sorularına muhatap oluruz.

* Razı olmak iddiasında, lisandan ziyade eylemler, tavırlar, davranışlar ve talepler ön plana çıkmaktadır. Rıza kelime karşılığı; Kabul görme, hoşnut olma, tasvip etme, memnun olma halidir.

* Kişinin razı olduğuna hürmet ve saygısı yürekten olur. Allah’tan razı olmamız, Allah’ı razı etmek için bizi harekete getirecektir. Razı olmadığımız bir Allah’ı razı etmek için gayret edemeyiz.

* Kendi akıl ve gönül duygularımızı hayatı ve insanların taleplerini gözlemleyerek sormalıyız. Ben/biz Allah’tan razı mıyız?

Allah’tan razı olup olmadığımızı nasıl anlayabiliriz?

1) Yaratmasından razı olmak: Mutlak yaratıcı Allah’tır (2/Bakara 117). Dünyayı, güneşi, ayı, vücudumuzu, aklımızı, evlatlarımızı yaratan Allah’tır. Allah Mülk suresinde meydan okuyor, (Mülk 1-4).  Allah’ın yaratmasında bir eksiklik bulamazsınız. İnsan nüfusu ne kadar artarsa artsın, Rabbimiz herkese, her döneme yetecek bir kudretle yaratmaktadır.

İnsanoğlu Allah’ın yaratışından razı olmayınca örneğin, estetik ameliyatlarına yönelecek veya balıkçılar trole başvuracaktır Bu ve benzeri örnekler Allah’ın yaratmasına müdahale etmektedir. Mutlak yaratıcı Allah aynı zamanda dünyayı bir imtihan sahası olarak yaratmıştır. (Bakara 155).

Kör doğamız, sakat olmamız, ürünümün ve malımızın eksik kalması ise Allah’ın yaratmada kusuru değil, imtihanıdır.

2) Rızıktan razı olmak: Rızık sadece yemek içmek değildir. Allah’ın bize bahşettiği her şey rızıktır. Rızkın sahibi sadece Allah’tır, (Ali İmran 27). Rabbimizin murat ettiği rızkın hangisi hayırlıdır biz bilemeyi O bilir, (Rad 26).

3) Kaderinden razı olmak: Kadrin sahibi Allah’tır, (Tevbe 51). Nerede, hangi ırktan, hangi renkten, hangi aileden, hangi toplumdan dünyaya geleceğimizi Allah belirler. Başımıza gelenlerin ve ecelimiz, (Yunus 49)

4) Bela ve musibetlerden razı olmak: Yaşadığımız hayat içinde ki sıkıntılar, hastalıklar hayatın akışı içerisinde veya Allah’ın dinine sadakat konusunda başa gelen musibetlere sabırlı olmalıyız, Bakara (155). Musibetlere karşı mümin tavrından örnekler: Hastalıklar karşısında Eyüp (as)’ın tavrı. Ashabı Uhdut, (Buruc 4-12). Yusuf (as) kuyu/zindan.  İbrahim (as) ateş ile imtihan, (Enbiya 83)

5) Hükmünden razı olmak:  Hükmün sahibi Allah’tır, (Kasas 88). Rabbimizin hüküm vermediği boşluk bir alan yoktur. Hayatımızın her alanında Allah’ın hükmünden razı mıyız?

“Hüküm ancak Allah’ındır” diyenler; Allah’ın hükmüne göre mi, piyasa şartlarına göre mi hareket ediyorlar. Eş seçerken, Allah’ın hükmüne göre mi, ailesinin talebine göre mi hareket ediyor. Düğün yaparken Allah’ın hükmüne göre mi, akrabalarının isteğine göre mi hareket ediyorlar. Ev alırken Allah’ın hükmüne göre mi, zaruretler yalanına göre mi hareket ediyorlar. Muhakeme olurken hüküm tercihinde menfaatleri mi, teslimiyetleri mi hareket ediyorlar diye sormalıyız.

İnsanlık Allah’ın hükmünden razı değil! 

Rabbimiz hayatımızın her alanını kuşatan bir din göndermiştir, (Maide 3) İnsanlık Allah’ın kendisi için seçtiği bu dinden razı olmamış ve sürekli arayış içerisinde olmuştur. Kominizm, kemalizm, sosyalizm, kapitalizm, liberalizm, demokrasi ve seküler yaşam tarzının tercihi insanlığın Allah’ın hükmünden razı olmadığının göstergesidir.

Türkiye’de ki Müslümanların referandumda taraf oluşu, yeni anayasa arayışlarına destekleri Allah’ın hükmüne razı olmak ile yan yana düşünülebilecek bir durum değildir.

6) Allah’ın Rablığından razı olmak: Rab “hükmeden, terbiye eden”  alemlerin Rabbi olan Allah’ımız, hayatımızın her alanını kuşatacak şekilde hükmeden, bütün arzu istek tavır ve davranışlarımızı terbiye eden olmalıdır.

Âlemlerin rabbi olan Allah, yaratan, yaşatan ve yöneten bir Allah’tır. Âlemlerin rabbi olan Allah’ımızın yaratmasını ve yaşamamız için gerekli kudretini kabul eden bizler eğer Allah’ın yönetmesini kabul etmiyorsa bu asla Rabbimizin kabul edeceği bir inanç olmayacaktır.

Rabbimizi nasıl razı edebiliriz?

a) Razı olacağı iman: Tevhide yürekten bağlılık, tağutu inkar.

b) Salih amel: Hayatı ibadet kılarak. (Beyyine 7-8)

Allah’tan razı olan ve razı eden kulların olumlu akıbetlerinin Kur’an’da (Fecr 27-30), (Tevbe 100), (Maide 119) bizlere bildirildiğine değinen Aksu, ya Allah’ı razı etmek, ya da Şeytanı razı etmek tercihiyle karşılaştığımız hayatta, Allah’ı razı eden kullardan olabilmeliyiz duasıyla sözlerini tamamladı.

Küremedya

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir




Enter Captcha Here :

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu