Konferanslar

Tasavvufun Halkın ve Cemaatlerin Din Anlayışlarına Etkisi

Kalemder’in organize ettiği Tasavvufun Halk ve Cemaatler Üzerindeki Etkisi Adlı Konferans Yapıldı.

Kalemder denek binasında yapılan Konferans Hüseyin Altınışık Hocacın okuduğu Kur’an Tilaveti ile başladı.

Daha sonra Ahmed Kalkan hoca, Kalemder adına katılımcılara hoş geldin diyerek Ferit Aydın Hocayı sunumunu yapması için Kürsüye davet etti.

Ferti Aydın, Konuşmasına, Tasavvufun yüzlerce faklı tanımlarının olduğunu, bu tanımlardan birbirini tutan tanımlamaların olmadığını ifade ederek başladı. Tasavvufun, sınırsız sevgi ve sınırsın paylaşım üzerine kurulduğunu ifade etti.

Tasavvufta, yargılanma ve yargılama, ceza ve mükafat, vede namus olgusu yoktur dedi. Tasavvufun anlayışının, tertemiz İslam nizamını dejenere ederek, bu gün yaşadığımız dibe vurmanın en temel sebebi olduğunu söyledi.

Tasavvuf, Hindistan’dan çıkarak İran üzerinden Türklere taşındığını ve bunun günümüze kadar taşındığını ifade etti.

Türklerin İslamlaşma serüveninde büyük talihsizlikler yaşadıklarını, İslamlaştıkları ilk 50 yıl namazlarını Farsça kıldıklarını söyledi.

Türklerin İslamı Tasavvufla tanıdığını, bunun temel sebebinde de, İranlı mutasavvıfların Türklere din öğretmeleri olduğunu söyledi.

Konuşmasında İranlıların bin yıldın Araplara düşmanlık beslediklerini ifade ederek şunları söyledi; İranlıların bu gün bile başta Hz. Ömer ve diğer sahibelere küfretmelerinin Hatta Hz. Ömer’in katili Ebu Lülü’nün türbesini yapıp orasının ziyaret etmelerinin temel sebebi, Müslüman Araplar tarafından İran’ın feth edilmesidir dedi. Araplara duydukları düşmanlık, arapların din anlayışına da düşmanlık beslediklerini ve bunun içinde İslam dinini, Müslüman kisvesi altında bulandırdıklarını ifade etti.

Tasavvufun halk üzerindeki etkilerine örnekler veren Aydın,  şunları ifade etti; Ölüler için Üçüncü, Yedinci, Kırkıncı günleri, seneyi devriyesi, iskatı, ve mevlidi tasavvuf insanların arasına soktu. Babalar kültü, kerametcilik, türbecilik, bez bağlamak, Ölüye adak adamak gibi bidatleri tasavvuf tarafından insanlar arasına sokulmuştur dedi.

Yine tasavvufun Alim anlayışını da ortadan kaldırdığını ifade ederek şunları söyledi; Alimler sınıfının yerini İslam’da kendilerinin uydurduğu ruhban sınıfı ile doldurduklarını ifade etti.

İslam’ın ibadet mefhumunu da bulandırarak, Hatmi Hacegan, Rabita ayini ki, meditasyon dur, sema ayinleri, muskacılık, isharecilik, risalecilik gibi anlayışları İslam’ın içerisine sokuşturmuşlardır.

Sahih İslam anlayışını sürdüren kimseleri Kökten dinci, aşırı dinci gibi değerlendirerek İslam’ın cihat algısını yok saymaktadırlar. Hz. Peygamberin cihat eden yönünü yok saydıklarını ifade etti.

Sahabeyi de istismar ettiklerini ifade ederek şunları söyledi; Kendilerinin uydurdukları silsilenin en başın Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ali gibi sahabeleri koyarak onları istismar ederek kendilerini bunlar üzerinden meşrulaştırmaya gitmektedirler dedi.

Tasavvufcular arasında Mezhepcilik ve Irkcılık gibi anlayışlarında çok görüldüğünü ifade etti.

Sunumunda çeşitli tasavvuf Tarikatlarına ait video görüntüleri de paylaşarak Tasavvufun insanları sürüklediği sapkın yaklaşımlara örnekler verdi.

Yine kendisinin tasavvuftan ayrıldığı 1970’ten beri insanları hak ve hakikatleri anlamak için gayret gösterdiğini ve halen bu gayreti gösterdiğini ifade ederek, bu konuda Müslümanların akıllıca bir strateji geliştirerek mücadele etmeleri gerektiğini ifade etti.

Son olarak Müslümanların top yekün bir şekilde tevhide yönelmeleri gerektiği ve bu konuda het türlü değerlerimizi feda edecek bir mücadelenin içerisine girmemiz gerekmektedir dedi ve Müslümanların şu an içerisinde bulundukları zilletten ancak bu şekilde kurtulabilirler dedi ve sunumunu tamamladı.

Yoğun ilginin olduğu Konferans Kılınan yatsı namazı ve yapılan ikramdan sonra sona erdi.

Bir sonraki Konferansımız 25 Ekim ve 1 Kasım 2014 Cumartesi günleri iki bölüm halinde Mekke Dönemi ve İslami Dönüşümün İlkeleri adlı, Mehmet Pamak’ın sunumuyla gerçekleştirilecektir.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir




Enter Captcha Here :

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu