Makale; Aile Olmak -III-
Anne baba ile çocuk arasındaki ilişkilerde şimdilerde iletişiminin en üst çağında olduğumuz halde iletişimde sıkıntı yaşıyoruz. Çocuklarımızı teknoloji canavarına teslim ettik, “sen eğit dedik” o da ‘güzelce’ eğitti. Boynu sürekli olarak teknolojiye eğik, sanki secde halinde. Oysaki misafir olarak geldiğimiz bu âlemde aileyi bir arada tutup, cennet yolcusu olacaktık.
Hikmeti yitirdik, düşünemeyen, akletmeyen topluluklara dönüştük. Oysa ki Lokman As gibi hikmetli bir şekilde çocuklarımıza yaklaşacaktık.
“Ey iman edenler! Allah’a ve Peygambere ihanet etmeyin. Bildiğiniz halde emanetlerinize de ihanet etmeyin.” (Enfal Suresi, 27)
İyi bir çocuk eğitimi, çocuğa merhamettir, ana ve babaya rahmettir, çevresine adalettir, devlete yatırımdır, ahirette ise cennettir.
Çocuk İslam’da babaya aittir. Bakımı ise anneye aittir. Her türlü ihtiyacı karşılamak görevi ise babaya aittir. Eğitimi ise hem babaya, hem anneye aittir. Nasıl bir eğitimin verileceğini ise anne ve baba birlikte belirlerler. Devlet ise bu konuda yardımcı olur. Ana dili üzerine eğitim verir.
Tüm sorumluluğu anne ve baba, korunması ve okul eğitimini ise devlet üstlenir.
Hiç bir şekilde devlet çocuğu anne ve babanın elinden almaz, istisnalar hariç.
Çocuk ebeveyne aittir,
Öyleyse çocuğumuzu nasıl yetiştirdiğimize iyi bakalım. İyi insan olması bizim elimizde.
Elimizde bir cevher olduğunu iyi idrak edelim. Onu ateşle eritmeyelim. Cehenneme odun göndermek kolay, Cennete adam yetiştirmek ise zor gelebilir; ama! “sonsuz hayatta mutlu olmak olunca her şeye değer.”
“Bilin ki, mallarınız ve evlatlarınız ancak bir imtihandır. Büyük mükâfat ise elbette Allah nezdindedir.” (Enfal Suresi, 28)
“Ey iman edenler! Allah’tan korkarsanız, O, size (hakla batılı) ayırma gücü verir. Kötülüklerinizi örter ve sizi bağışlar. Allah büyük lütuf sahibidir.” ( Enfal Suresi, 29)
İyi eğitim fıtrata uygun İslami eğitim demektir; suç oranları düşer, insanın vicdanını polis yaparsan ortada suç kalır mı? Adli kurumlarda insan sayısı bile çok olmaz, aksine yatırım olur fabrikalarda insanlar güzel üretim yapar. Hapishanelere fazla gerek kalmaz.
Hırsızlar, soyguncular, katiller, terör üretenler aç kalır. Bu demektir ki! Bataklık ancak böyle kurur. Bugün ise sineklerle uğraşıyoruz hep zaman kaybı yaşıyoruz.
Medine İslam devletini kurmanın yolu ise: Mekke’de sabırla mücadele etmekten geçer.
Mücadele olmadan, çalışmadan, üretmeden, fıkıh etmeden, güzel şeyler elde edemeyiz. Allah’ın bizden istediği kulluğu yerine getirirsek Allah’ın yardım edeceği vaadi var. Yeter ki o vaade layık olalım.
“Ey iman edenler! Eğer Allah’a yardım ederseniz, Allah da size yardım eder ve ayaklarınızı sabit kılar.” (Muhammed Suresi, 7)
İnsanın evi mahremdir. Mahremin ifşa olmaması lazım, sosyal medya evimizin mahremini bırakmadı hep iyi niyetle paylaşıldı. Yemek yedik paylaştık, eve eşya aldık paylaştık, yeni elbise aldık paylaştık velhasıl her ne yaptıksa paylaştık.
Oysaki evlerimizde ilk önce İslam ortamı icra edecektik. Kıblegâh evler, eğitim ve sohbet evleri inşa edecektik. Dar’ul Erkam evleri kuracaktık. Yapmadık veya yapamadık. Evlerimizde İslam hâkim değil, dışarıda uygulamaya kalktık. Sıralamayı yanlış yaptık.
Ailenin temel yapısı bir arada olmak; dede, nine, anne ve baba çocuklar. Bir eve sığamıyoruz? Dede ve nine huzursuz evlere, anne dışarıda çalışmaya, baba sorumsuz ise kahvehanelerde veya haram işlenen yerlerde, çocuklar ise akılsız ‘cep’ lerde sanal âlemde evlenecek yaşa gelmişse (35) başka evlere taşınmaya! Hani aile ile birlikte güçlü olacaktık olamadık gücümüzü kaybettik.
Dağılan aile hem dünyada hem ahirette kaybetmiştir; eğer toparlanmazsak.
Resülullahın âhlakı ile yol alacak güçlü bireylere ihtiyaç vardır. Toplum kimlik erozyonu yaşıyor. Resulullah evlerin içini inşa ettikten sonra toplumunun karşısına güçlü bir şekilde çıktı.
“Allah’a ve Rasûlüne itaat edin. Birbirinizle çekişmeyin, yoksa gevşer çekinirsiniz ve gücünüz gider. Sabredin, şüphesiz ki Allah, sabredenlerle beraberdir.” (Enfal Suresi, 46)
Anne ve baba çocuklarında olumsuz vasıfları görmek istemezler, öyleyse ona göre çocuk yetiştirecekler. Bu çocuk niye böyle, niye bize itaat emiyor? Niye istemediğimiz şeyleri yapıyor? Niye bize ve başkalarına asilik yapıyor? Niye, niye…? Diye soruları sormamak için elimizi çabuk tutup bilinçli olarak üstüne eğilmeliyiz, çok geç olmadan.
Güzel eğitim olabilmesi için anne ve babanın terbiye verecek donanıma sahip olmaları gerek. Gerek ki! çocuklarımız o güzel eğitim ve terbiyeden nasibini alsın. Böyle bir anne ve babadan istisnalar hariç, asi çocuk olmaz.
Güzel örneklik ilk önce anne ve babada hal dili ile bulunması önemlidir. Kendin yapmadığın, uygulamadığın bir şeyi karşıdan beklemeyeceksin. Güven vereceksin, seveceksin, merhamet edeceksin, yalan söylemeyeceksin, şefkat kanatlarını indireceksin ki! Adaleti ve disiplini uygulayabilesin.
Çocuk yetiştirmek güzel bir sanattır. İyi ve güzel bir sanat her yerde değerini bulur, sen yeter ki sanatına önem veresin.
“Ey iman edenler! Yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten kendinizi ve ailenizi koruyun. Ateşin başında katı, sert, Allah’ın kendilerine emrettiğine karşı gelmeyen, verilen emirleri yapan melekler vardır.” (Tahrim Suresi, 6)
Sonuç olarak iyi bir rol model aileyi oluşturmamız, olmazsa olmazımızdır.
Bu rol model aile hem bu dünyada hem ahirette kurtuluşumuz olur İnşaAllah.